dinsdag, 3. april 2007 - 10:58

Mannen met prostaatkanker hechten aan normaal leven

Groningen

Mannen met prostaatkanker hechten er veel waarde aan normaal te kunnen leven. Velen van hen krijgen een keer per drie maanden een injectie die hun testosteronspiegel laag houdt. Testosteron bevordert de groei van de tumor. Als ze zouden kunnen volstaan. Dit blijkt uit een onderzoek bij 200 prostaatkankerpatiënten.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks wordt in Nederland de diagnose bij 7.000 mannen gesteld. Als de kanker niet is uitgezaaid is behandeling goed mogelijk en de gemiddelde levensverwachting tien tot twintig jaar, afhankelijk van bijkomende risicofactoren als leeftijd, ras of familiegeschiedenis. Juist die goede verwachting maakt het voor patiënten belangrijk normaal te kunnen leven.

Het onderzoek, in opdracht van Astellas Pharma, laat zien dat Nederlandse mannen het vooral belangrijk vinden tijd te kunnen besteden aan hun gezin, onbelemmerd te kunnen reizen en sociaal actief te zijn. Ook vindt 76 procent het belangrijk dat de partner betrokken is bij de behandeling.

Vermindering van het aantal injecties draagt bij aan zo normaal mogelijk kunnen leven. De Europese autoriteit voor de toelating van nieuwe geneesmiddelen (EMEA) heeft onlangs de introductie goedgekeurd van een testosteronverlagend middel dat maar eens per zes maanden hoeft te worden toegediend.
Provincie:
Tag(s):