vrijdag, 14. december 2007 - 11:08

Mantelzorg in Pekela groter dan gemiddeld

Pekela

Vijftien procent van de inwoners van Pekela, Veendam en Menterwolde is actief in de mantelzorg. Dat percentage ligt twee procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Het betekent dat meer dan 6900 personen zich in genoemde gemeenten met de zorg van familie, vrienden, buren of kennissen bezig houden.

Deze uitkomsten staan vermeld in het rapprt "Mantelzorg in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam, omvang, ervaringen en wensen", dat in de aula van het Dollard College in Oude Pekela aan wethouder Hennie Hemmes werd aangeboden. Zo'n veertig plaatselijke mantelzorgers waren daarbij aanwezig.

Het rapport werd in opdracht van de drie gemeenten opgesteld door de ARGO Rijksuniversiteit Groningen. Het 70 pagina's tellend boekwerkje gaat ook uitvoerig in op de mantelzorgers zelf.

Waarom doen ze het, hoe ervaren ze hun werkzaamheden, wat is hun relatie tot de patiënt, wat is de duur van de zorg en hoe zwaar is de belasting op de hulpverleners. Driekwart van de mantelzorgers zorgt voor een ander vanuit een soort vanzelfsprekendheid, liefde, genegenheid, plichtsbesef, noaberhulp of om een goede relatie in stand te houden.
Provincie:
Tag(s):