zaterdag, 9. juni 2007 - 22:20

Marturia-complex in Assen wint bouwopleidingsprijs

Het Marturia-complex in Assen heeft de Ramiro-prijs gewonnen. Dat maakte Elco Brinkman, voorzitter van werkgeversvereniging Bouwend Nederland, bekend in Zutphen. De prijs voor de beste leerlingbouwplaats in Noord- en Oost-Nederland werd in ontvangst genomen door de aannemer BAM Utiliteitsbouw uit Groningen, de opdrachtgever Vestia Projectontwikkeling uit Tubbergen en Axes Architecten uit Assen.

Volgens Brinkman zijn de leerelementen bijzonder waardevol, maar valt het Marturia-project vooral op door het opleidingsklimaat. Er is een grote variatie aan werk waar leerlingen bewust op ingezet worden, een gedegen opleidingsstructuur en de sfeer op de bouw is enthousiast. Ook wordt veel aandacht aan PR besteed door openstelling tijdens de Dag van de bouw en voorlichting aan vmbo-leerlingen. Tenslotte kunnen langdurig werklozen er werkervaring opdoen en worden ook onderaannemers gestimuleerd om leerlingen op te leiden.

Eind vorig jaar ondertekenden de gemeente Assen en Stichting Woningbeheer Assen het convenant leerlingbouwplaatsen. De afspraken moesten ertoe leiden dat zoveel mogelijk bouwwerken in de gemeente als leerlingbouwplaats uitgevoerd zouden worden. Het Marturia-complex is één van de eerste projecten vanuit dit convenant. Het project wordt grotendeels door leerlingen gebouwd onder de deskundige leiding van gekwalificeerde leermeesters.

De gemeente Assen, BAM Utiliteitsbouw, Vestia Projectontwikkeling en Stichting Woningbeheer Assen willen door leerlingbouwplaatsen meer bouwvolume voor opleidingen beschikbaar stellen en de kwaliteit van de bouwopleidingen verbeteren. Leerlingen raken op een leerlingbouwplaats meer gemotiveerd, behalen betere resultaten en blijven langer in de sector werken. Meer instroom en vakmanschap in de regionale bouwsector is hard nodig om ontwikkelingen op de bouwarbeidsmarkt, zoals vergrijzing en tekorten aan kaderpersoneel, voor te blijven.

Het Marturia-project is een grootschalig multifunctioneel nieuwbouwcomplex aan de Thorbeckelaan-Nobellaan in Assen. Hierin worden appartementen, een basisschool, een kinderdagverblijf, een kerk, een gezondheidscentrum en commerciële ruimten gevestigd.
Provincie:
Tag(s):