donderdag, 12. april 2007 - 10:11

Maurice de Hond gedagvaard voor smaad

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft Maurice de Hond gedagvaard voor smaad tegen de man die in de 'Deventer moordzaak' wordt aangeduid als 'de klusjesman'. Dit maakt het OM donderdag bekend.

Op 25 april 2007 zal De Hond moeten verschijnen op een regiezitting bij de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam.

Op 25 april wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld. De advocaat van Maurice de Hond zal een aantal verzoeken ten aanzien van de behandeling van de strafzaak aan de rechter voorleggen, het OM zal daar op reageren en de rechtbank neemt daar een beslissing in. Het gaat dan onder meer om het al dan niet horen van een aantal getuigen. Daarnaast zal de officier nadere toelichting geven op de vervolgingsbeslissing. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet gepland.

Het OM vindt dat De Hond zich schuldig maakt aan smaad. Dit is een vorm van belediging, waarbij een persoon iemand beschuldigt een feit te hebben gepleegd. De Hond wijst sinds 2005 de klusjesman van weduwe W., het slachtoffer in de zogeheten 'Deventer moordzaak', in het openbaar aan als de dader van de moord, terwijl een ander voor de moord is veroordeeld.

De advocaat van de klusjesman heeft begin 2006 aangifte gedaan wegens smaad, laster en belediging. Na een oriënterend vooronderzoek door het OM heeft De Hond op 23 juni 2006 een brief ontvangen van het OM waarin hij werd gewaarschuwd personen niet publiekelijk als dader aan te wijzen. Begin november 2006 is De Hond vervolgens gehoord. Hij had toen te kennen gegeven in het openbaar uitlatingen te hebben gedaan en daar nog steeds achter te staan. Eind november 2006 heeft het OM besloten De Hond te vervolgen en hem daarvan op de hoogte gesteld.
Provincie:
Tag(s):