woensdag, 13. juni 2007 - 15:20

Meegroeiende uitkijktoren voor Beekbergerwoud

Apeldoorn

De Vereniging Natuurmonumenten krijgt van Apeldoorn €40.000 voor een uitkijktoren in het ‘nieuwe’ Beekbergerwoud. Wethouder Michael Boddeke heeft hiervoor dinsdag de eerste bouwstenen overhandigd. De uitkijktoren groeit mee met de toppen van de omliggende bomen.

De gemeente Apeldoorn is blij met de eerste 54 hectare aan natuurgebied dat wordt opengesteld voor wandelaars. Met de komst van het Beekbergerwoud heeft de stad aan de oostzijde weer natuur ‘om de hoek’. Tot nu toe moesten bewoners van de oostelijke wijken van Apeldoorn voor rust, ontspanning en natuur naar het tien kilometer verderop gelegen recreatiegebied Bussloo, of naar de bossen ten westen van de stad.

Naast het Beekbergerwoud ontwikkelt de gemeente in samenwerking met andere partijen ten oosten van de stad nog twee groengebieden voor haar bewoners, namelijk het Weteringse Broek en het Landgoed Woudhuis.

Het nieuwe Beekbergerwoud zal deel uitmaken van een natuurlijke verbinding tussen Veluwe en de IJsselvallei en vormt een mooie groene buffer bij de stad Apeldoorn. Op termijn zal het Beekbergerwoud door de gemeente worden verbonden met een brede groenstrook langs de Polderweg, die tot ver uitmondt in de Apeldoornse wijk de Maten. Groen en natuur zijn voor Apeldoorn belangrijk. Beide zijn onderdeel van de cultuurhistorie van de stad en dragen bij aan een prettige woon-, werk- en speelomgeving. Tevens heeft het een positief effect op de gezondheid en het veiligheidsgevoel van haar inwoners.

Het behoud van groen en natuur in de stad is daarom door de gemeente verankerd in het ruimtelijk ordeningsbeleid van de gemeente. Een beleid wat ze overigens wil laten toetsen in de nationale competitie ‘de groenste stad van Nederland’ van de stichting Entente Florale. Met deelname hoopt de gemeente van andere steden te leren en mogelijke verbetersuggesties te ontvangen.

Het nieuwe Beekbergerwoud ontstaat op de plek waar in 1871 het laatste stukje oerbos is omgehakt. De vereniging Natuurmonumenten is samen met onder andere de gemeente Apeldoorn hard aan het werk om hier een nieuw woud te realiseren van 300 hectare. Het wordt een nat bos, afgewisseld met bloemrijke graslanden, natte heide en poelen. In 2006 zijn de werkzaamheden begonnen.
Provincie:
Tag(s):