maandag, 7. mei 2007 - 12:01

Meer gevloek op de Nederlandse TV

Groningen

Uit een onderzoek in opdracht van de Bond tegen vloeken, blijkt dat er 13 procent meer gescholden wordt op de Nederlandse TV. De Bond biedt het onderzoek als eye-opener aan de omroepen aan en dringt er op aan om meer respectvolle taal op de TV. Sinds 2003 wordt de ‘Vloekmonitor’ uitgevoerd en men ziet een toename van 1617 naar 2148 vloekwoorden per week.

Het grootste deel van de vloekwoorden bestaat uit zgs. schuttingtaal en scheldwoorden. Een vijfde deel van het vloeken wordt gedefinieerd als het misbruik van de naam van God of Jezus.

Volgens het onderzoek blijkt dat BNN wederom de omroep is met het hoogste gemiddelde aan taaluitlatingen die door de Bond als grove taaluitlaten worden beschouwd. De VARA neemt de tweede plaats in, gevolgd door de VPRO. Veronica voert de lijst aan van de commerciële omroepen. MTV, die als tweede staat heeft het afgelopen jaar het taal misbuik verdubbeld.

Het programma Jensen staat met een ruime voorsprong op nummer 1 in de lijst van programma’s waarin er gevloekt wordt. Het TMF programma ‘Wakker worden met Valerio’ staat hierbij op een tweede plaats.
Provincie:
Tag(s):