maandag, 15. januari 2007 - 21:14

Melkveehouders zijn het zat

Den Haag

Nederlandse melkveehouders zijn zich aan het verenigen om straks zelf de prijs te gaan bepalen voor hun zuivel. Nu wordt de prijs bepaald door de zuivelcoöperaties en supermarkt-ketens en daar gaan boeren bedrijven letterlijk aan kapot.

Op dit moment krijgt een melkveehouder ongeveer 30 cent per liter melk. De kosten die de boer moet maken voordat de melk het erf afgaat ligt echter rond de 40 cent per liter.

Door het grote aantal en de verdeeldheid van de zuivel-verwerkers, kunnen de grootwinkelbedrijven de zuivelverwerkers onder druk zetten en tegen elkaar uitspelen. Er is geen bodemprijs waar de zuivelverkopers rekening mee moeten houden. Van de prijs die de grootwinkelbedrijven betalen voor de zuivelproducten trekken de melkfabrieken hun kostprijs af en wat overblijft is voor de melkveehouders. Dagelijks houden daarom gemiddeld drie melkveebedrijven het voor gezien.

De Dutch Dairy Board (DDB) is een vereniging waarin zoveel mogelijk melkveehouders zich verenigen. De melkveehouders blijven allemaal lid en leverancier bij hun eigen fabriek, maar sluiten zich gezamenlijk aan bij de DDB. Het doel van de DDB is het verbeteren van de melkprijs en van de positie van de melkveehouders ten opzichte van de andere schakels in de zuivelketen, het realiseren van marktmacht voor de melkveehouderijsector en het realiseren van zeggenschap over de boerenmelkprijs.

De neerwaartse spiraal van prijsverlaging moet doorbroken worden en omgezet in een beheerste jaarlijkse prijsverhoging die in overeenstemming is met de stijgende kostprijs.
Provincie:
Tag(s):