dinsdag, 17. april 2007 - 17:09

Middeleeuwse kloosterkelder ontdekt

Eindhoven

Tijdens opgravingen in de tuin van het Eindhovense klooster Mariënhage zijn de afgelopen dagen de resten gevonden van een enorme kelder. Het bestaan van deze kelder was niet eerder bekend. De opgravingen in de tuin van het klooster, in het centrum van Eindhoven, vinden plaats omdat hier de komende tijd een nieuwe kapel zal worden gebouwd.

De thans ontdekte kelder behoorde tot de noordelijke vleugel van het klooster. Dit deel van het klooster is vermoedelijk in 1443 gebouwd en gedurende de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) in 1583 verwoest. De kelder had een lengte van maar liefst 70 meter en een breedte van ongeveer 10 meter. Midden in de kelder zijn de fundamenten gevonden van achthoekige pilaren waarop het keldergewelf steunde. In de kelder bevond zich ook een waterput die momenteel wordt leeggeschept. Naar verwachting bevinden zich op de bodem van de put vondsten die iets meer kunnen vertellen over het kloosterleven. Bovendien is een deel gevonden van de trap waarover men in de kelder kon komen
Het klooster is in 1420 gesticht door de heer van Eindhoven op het terrein van zijn oude kasteel. Dit kasteel bestond uit een kunstmatige heuvel waarop zich een woontoren bevond. Tijdens de lopende opgraving is ontdekt dat deze kasteelheuvel is opgericht op een reeds bestaand ‘eilandje’ in het dal van het riviertje de Dommel. In 2002 zijn elders in Eindhoven de resten gevonden van een kind waarvan verondersteld wordt dat dit kind in dit kasteel woonde. Na de forensische gezichtsreconstructie heeft dit kind de naam ‘Marcus van Eindhoven’ gekregen.

De opgraving wordt uitgevoerd door het Bureau Archeologie van de gemeente Eindhoven met hulp van projectmedewerkers van de Stichting ArcheoService en vrijwilligers van de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland.
Provincie:
Tag(s):