vrijdag, 7. december 2007 - 15:55

Milieuzak succesvol voorbeeldproject in Groninger gemeenten

Marum

De inzameling van kunststofafval, frisdrankflessen, folies en drankenkartons is volop in ontwikkeling. De Groninger gemeenten Grootegast, Leek en Marum zijn koploper op dit gebied. Al sinds januari 2005 vindt hier de gezamelijke inzameling plaats met behulp van de zogenaamde milieuzak.

Inwoners kunnen al het kunststofafval in een speciaal ontwikkelde milieuzak doen en aan de weg zetten. De zakken worden tijdens de normale inzamelroute opgehaald door Hoeksema Regionale Milieudiensten (de 'Milieuboer'). Vervolgens worden de zakken bij Gebr. Hummel Recycling in Leek gesorteerd in diverse stromen, zoals drankenkartons, folies en kunststoffen frisdrankflessen (PET).

De meeste materialen zijn geschikt voor hergebruik, voor bijvoorbeeld fleecekleding, gebruiksvoorwerpen, mantelbuizen of het oorspronkelijke doel. Verder wordt uit een deel van het afval energie teruggewonnen.
Om de milieuzak onder de aandacht van meer gemeenten te brengen, hebben de drie genoemde gemeenten en Milieuzak Nederland (MZN) besloten nauw te gaan samenwerken. Hiertoe hebben de drie gemeenten en MZN in september 2007 een publiek-private samenwerkingsovereenkomst (PPS) getekend.
Provincie:
Tag(s):