maandag, 4. juni 2007 - 17:30

Militairen bestrijden eiken-processierups in Belgisch-Limburg

Maaseik

In Belgisch-Limburg zijn vanochtend militairen ingezet om de eikenprocessierups te bestrijden. In de gemeente Bree, Maaseik, Maasmechelen, Lommel en Genk is deze rups het meest actief. Ruim 20 militairen werden samen met ondermeer brandweerpersoneel ingezet. De meeste soldaten gingen aan de slag in de gemeente Bree en Maaseik.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder die in Nederland rond 2004 vooral in Noord-Brabant en Limburg, en soms in Gelderland voorkomt. In Vlaanderen komt de rups overal voor. Het is een bladvretende rups die zoals de naam al zegt vooral op eiken voorkomt. De eitjes van de rups komen uit in het voorjaar, zodra de eerste jonge eikenbladen te voorschijn komen.

In Nederland en Vlaanderen ontwikkelt de rups zich af en toe in zulke grote aantallen dat van een plaag gesproken kan worden. De processierups zit vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen in eikenlanen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen.
Provincie:
Tag(s):