donderdag, 4. januari 2007 - 19:31

Minderjarige meiden plegen meerdere winkeldiefstallen

Groningen

De politie heeft medio november druppelgewijs zeven jonge meiden aangehouden voor het plegen van meerdere winkeldiefstallen. Een 12-jarig meisje uit Groningen wordt gezien als hoofdverdachte en nam het initiatief tot het plegen van de diefstallen. De rest van de meiden zijn in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Eén verdachte komt uit Aduard. De overige verdachten komen uit Groningen.

Twee jeugdagenten startten medio november een onderzoek naar aanleidingen van meldingen van Bureau Jeugdzorg en een school in Groningen. Zij meldden dat de meiden zich regelmatig schuldig maakten aan winkeldiefstallen, omdat een van de meiden gestolen kleding en schoenen droeg. De diefstallen van kleding, schoenen en sieraden werden van begin november tot begin december in vereniging en in wisselende samenstellingen gepleegd. Winkels in het centrum van Groningen, het winkelcentrum Paddepoel en een basisschool in de stad waren slachtoffer van deze meiden.

Op de school werd geld, een mp3-speler en een mobiele telefoon gestolen van andere leerlingen. Bij een aantal kledingzaken werden de alarmlabels van kleding en schoenen getrokken. Ook leerde het 12-jarige meisje de rest van de groep hoe ze alarmlabels van artikelen konden verwijderen. Het motief is het dragen van mooie kleding, schoenen en sieraden waar ze eigenlijk geen geld voor hadden. De totale schade wordt geschat op circa 900 euro.

Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Het onderzoek is afgerond en het dossier wordt overgedragen aan justitie. De gestolen goederen zijn weer teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. De 12-jarige verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Zij is met een voorlopige ondertoezichtsteling in een jeugdinrichting geplaatst. De overige verdachten zijn gehoord voor hun aandeel in de diefstallen en werden na verhoor weer vrijgelaten, in afwachting van een rechtszitting.
Provincie:
Tag(s):