maandag, 17. december 2007 - 11:40

Minister Justitie wil verbod op stiletto's en vlindermessen

Den Haag

Minister Hirsch Ballin van Justitie overweegt een algeheel verbod op de verkoop en het bezit van stiletto’s, vlindermessen en valmessen. Momenteel is de verkoop en het bezit van dergelijke steek- en stootwapens alleen toegestaan als wordt voldaan aan een bepaalde maatvoering en de betreffende bezitter meerderjarig is.

Toch kan het bezit van deze wapens strafbaar zijn als vaststaat dat de wapens voor geen ander doel zijn bestemd dan om letsel toe te brengen aan een ander persoon. Deze onduidelijkheid kan worden weggenomen door een algeheel verbod. Dit schrijft de minister van Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de toegestane wapens veelvuldig worden aangeboden via het legale verkoopcircuit. Vaststaat dat dergelijke wapens worden gebruikt bij steekpartijen en er zijn ook signalen dat deze wapens tegen de regels in worden verkocht aan minderjarigen.

Het uiterlijk, het feit dat dergelijke wapens gemakkelijk verborgen te dragen zijn en de snelheid waarmee de messen gereed zijn voor gebruik, maakt het dat deze specifieke wapens een groot illegaal gebruiksgemak hebben. Door een algeheel verbod op deze specifieke wapens worden deze wapens uit het maatschappelijke verkeer geweerd, en is het voor verkopers en potentiële kopers duidelijker wat wel en niet is toegestaan in Nederland. De handhaafbaarheid op dit terrein zal ook verbeteren.

De minister van Justitie neemt in maart volgend jaar een definitief besluit.
Provincie:
Tag(s):