donderdag, 13. december 2007 - 8:42

'Minister Klink speelt met vuur bij import tijgermug'

Den Haag

‘Minister Klink van Volksgezondheid treed op als een zachte heelmeester’, dat zegt Wouter van der Weijden, directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Aanleiding van deze uitspraak is de tijgermug die Nederland bedreigd door de import van de Lucky Bamboo waar de mug mee ons land binnenkomt.

De uit Azië geïmporteerde tijgermug heeft in Italië een epidemie van een nieuwe ziekte veroorzaakt. Volgens het instituut kan dit in Nederland ook. Minister Klink heeft onlangs waarschuwingen van een topadviseur in de wind geslagen. Centrum voor Landbouw en Milieu pleit voor een importstop van de sierplanten waarmee de mug ons land binnenkomt.

De tijgermug is een exotische mug die in Nederland vanuit China wordt ingevoerd in containers met de sierplant “lucky bamboo�. De mug is zeer hinderlijk en kan gevaarlijke ziekten op mensen overbrengen, waaronder knokkelkoorts en chikungunya. Deskundigen vrezen dat de mug zich in Nederland gaat verspreiden.

Volgens Van der Weijden zou ook de minister van Landbouw meer moeten doen, gezien de risico’s voor de export. “Als de mug eitjes legt in naburige kassen met snijbloemen kunnen importerende landen hun grenzen dichtgooien. Dat wordt een strop van tientallen miljoenen euro’s. Het is vreemd dat het kabinet die schade wil neerleggen bij de bloemenexporteurs. Waarom niet bij de importeurs van de tijgermug? Zij veroorzaken het probleem.�

CLM doet een beroep op het kabinet en de Tweede Kamer om in te grijpen. De tijgermug moet actief worden opgespoord en bestreden, zowel in kassen als daarbuiten. En de import van lucky bamboo moet op korte termijn worden stopgezet totdat importeurs kunnen garanderen dat deze vrij is van muggen. Een invasie van de tijgermug kan nu waarschijnlijk nog worden voorkomen, over een half jaar is het misschien al te laat.
Categorie:
Tag(s):