vrijdag, 8. juni 2007 - 14:48

Minister Van der Hoeven ondertekent overeenkomst met vice minister president Al-Attiyah van Qatar

Den Haag

Vrijdag heeft minister Van der Hoeven van Economische Zaken een Memorandum of Understanding (MOU) met Al-Attiyah, vice-minister president en minister van Energie en Industrie uit Qatar ondertekend. Met deze overeenkomst spreken beide landen de wens uit om tot verdere samenwerking te komen.

Minister Van der Hoeven ondertekent overeenkomst met vice minister president Al-Attiyah van Qatar

Deze overeenkomst is voor Nederland belangrijk omdat Qatar over enorme gasreserves beschikt. Nederland wil de betrekkingen met energieproducerende landen intensiveren vanwege de energievoorzieningszekerheid. Ook zijn er aanzienlijke belangen van het Nederlandse bedrijfsleven in Qatar.

Het MOU is een eerste stap om te komen tot een Investerings Beschermings Overeenkomst (IBO) met Qatar en een Verdrag ter voorkoming van dubbele belastingaanslag tussen beide landen. In de overeenkomst wordt de intentie opgeschreven om nog dit jaar deze verdragen te ondertekenen.

Al Attiyah is in Nederland voor een economische missie. Hij heeft op 7 juni minister president Balkenende bezocht en heeft op 8 juni geluncht met staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en Burgemeester Deetman van Den Haag.

De Nederlandse uitvoer naar Qatar bedroeg in 2006 219,3 miljoen euro. De belangrijkste uitvoer producten zijn voeding, levende dieren, machines en vervoermaterieel. De Nederlandse invoer bedroeg in 2006 19.4 miljoen euro. De belangrijkste invoerproducten zijn chemische producten, machines en ook vervoermaterieel.
Categorie:
Tag(s):