maandag, 3. december 2007 - 10:20

Minister wil kernenergie weer op de agenda

Den Haag

Minister Van der Hoeven vindt dat Nederland weer moet durven spreken over kernenergie. Dat zei ze zondag in het tv-programma Buitenhof. Ze sprak over de energiebehoefte van de toekomst.

In het regeerakkoord staat dat er de komende vier jaar geen nieuwe plannen komen voor kernenergie. ‘Afspraak is afspraak. Maar dat betekent niet dat we niet alvast moeten nadenken over de energiebehoefte op de lange termijn’, zei ze. De vraag naar energie groeit, terwijl de gasvoorraad langzaam slinkt.

‘Kernenergie moet dan terug op de agenda. Deze manier van energieopwekking heeft plus- en minpunten. Kernenergie helpt bij het oplossen van het CO2-probleem. Natuurlijk moet je kijken naar de veiligheid en het milieu, maar door het uitsluiten van kernenergie zet je jezelf voor een probleem.’ EZ werkt aan een Energierapport voor de komende dertig jaar. Daarin zal ook het onderwerp kernenergie besproken worden.

De minister sprak in Buitenhof ook over de hoge elektriciteitsprijs. Ze zei dat consumenten en bedrijven vanaf januari 2008 kunnen rekenen op een reële prijs, die overeenkomt met de kosten van het produceren en het transport van de elektriciteit. Om een beter inzicht te krijgen in het energieverbruik werkt EZ aan slimme meters voor consumenten en bedrijven. Via deze digitale elektriciteitsmeters is precies bij te houden hoe het energieverbruik is.
Provincie:
Tag(s):