maandag, 22. januari 2007 - 21:27

'Modellen niet te jong en niet te dun'

Amsterdam

Na de dood van het 21-jarige Brazilaanse fotomodel Ana Carolina Reston, lijkt de modewereld langzaam wakker geschud te worden. In de modewereld worden modellen veelal aangespoord om te vermageren. Dit heeft de laatste jaren tientallen modellen het leven gekost.

De Academy for Eating Disorders (AED), de toonaangevende internationale organisatie voor onderzoek naar, onderwijs over en de behandeling van eetstoornissen, doet naar aanleiding hiervan een beroep op de mode-industrie en de overheid om extreem magere modellen op de catwalk en in modebladen te weigeren. Zij komt met richtlijnen voor de mode-industrie. Zo zou een model niet jonger mogen zijn dan 16 jaar, moeten ze een BMI hebben van minimaal 18,5 en mogen foto’s van modellen niet gemanipuleerd worden om ze dunner te laten lijken.

Met deze richtlijnen willen we de mode-industrie helpen om gepaste maatregelen te nemen bij de bescherming van de gezondheid en het welzijn van haar modellen’, zegt Dr. Eric van Furth, President van de AED en directeur behandelzaken van Centrum Eetstoornissen Ursula.

Dr. Cynthia Bulik, hoogleraar eetstoornissen bij de afdeling psychiatrie en directeur van het Eetstoornissenprogramma aan de Universiteit van North Carolina, Chapel Hill School of Medicine (USA), beoogt met deze richtlijnen een dialoog tussen de mode-industrie en specialisten op het gebied van eetstoornissen tot stand te brengen over nader te ondernemen stappen en daarmee in de toekomst de levens van modellen te kunnen redden.’
Categorie:
Tag(s):