woensdag, 5. december 2007 - 17:07

Mogelijk creative oplossing voor oude gasfabriek

Bedum

De Stichting 'Beemer Aarfgoud' die zich samen met Algemeen Plaatselijk Belang Bedum APB-Bedum, de Historische Vereniging gemeente Bedum en de Bond Heemschut inzet voor het behoudt van de oude gasabriek, put hoop uit de steun van de Amsterdamse architect ir. Harald Mooij.

Volgens Harald Mooij, die ook onderzoeker is aan de TU Delft, hoeft het gebouw niet gesloopt te worden om de vervuilde grond te kunnen saneren. Ook de bouwkundige staat is nog van voldoende kwaliteit. De heer Mooij heeft zijn bevindingen aan stichting Beemer Aarfgoud neergelegd in een rapport.

Op uitnodiging van Beemer Aarfgoud zal hij op 12 december 2007 in het Trefcentrum in Bedum zijn rapport toelichten. Hij wil graag zijn eigen bevindingen uiteen zetten. Met als belangrijkste uitgangspunt mogelijk behoud van de gasfabriek en in te passen in de gepresenteerde plannen van de gemeente.

Een projectbureau, ingesteld door het ministerie van WVC, omschreef de fabriek in 1996 als één van de laatste voorbeelden van een gave, kleinschalige gasfabriek. In juni 2001 is het bouwwerk zelfs nog belicht als 'Monument van de maand'.

De stichting Beemer Aarfgoud, samen met APB-Bedum, Historische Vereniging gemeente Bedum en de Bond Heemschut, heeft er onlangs bij de gemeente op aangedrongen om de industriële monumentale gasfabriek een creatieve herkansing te geven.
Provincie:
Tag(s):