dinsdag, 18. december 2007 - 21:09

Mogelijke besmettingen in Van Mesdagkliniek door prikpen

Groningen

In de Van Mesdagkliniek in Groningen is mogelijk ook verkeerd gebruik gemaakt van een prikpen voor het bepalen van bloedwaarden van patiënten met diabetes. In theorie zouden ook hier patiënten besmet kun zijn geraakt met hepatitis A, hepatitis B of HIV. De kwestie kwam aan het licht nadat er in een zorgcentrum in Almere verkeerd gebruik was gemaakt van de pen.

Net als in het zorgcentrum in Almere, kunnen alle patiënten van de Van Mesdagkliniek worden gecontroleerd op besmetting. De Groningse kliniek acht de kans op besmetting heel klein.

De Inspectiedienst voor de Gezondheidszorg (IZG) heeft inmiddels een waarschuwing doen uitgaan voor het gebruik van de prikpen. De IGZ heeft de fabrikant opdracht gegeven om alle zorgaanbieders te informeren over het correct gebruik van de prikpen: één pen gebruiken voor zelfcontrole bij één persoon. Vanwege infectiegevaar mogen prikpennen absoluut niet gebruikt worden bij meerdere personen.

Veder zegt de IZG dat zorgverleners die deze prikpen gebruikt hebben bij meerdere patiënten, moeten contact opnemen met de regionale GGD. De GGD adviseert zorgverleners op basis van een risicoanalyse over te nemen maatregelen. Patiënten kunnen eerst informatie inwinnen bij hun behandelaar.
Provincie:
Tag(s):