woensdag, 16. mei 2007 - 14:39

Motorrijders vaak ‘over het hoofd gezien’

Automobilisten zien motorrijders vaak niet of te laat. En dat terwijl het juist belangrijk is dat automobilisten goed bedacht zijn op motorrijders in het verkeer. Motorrijders kunnen de automobilisten daarbij helpen door zichzelf goed zichtbaar te maken. Dat is de boodschap van de voorlichtingsactie die vrijdag 18 mei van start gaat. Dit heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat woensdag bekendgemaakt.

Met folders en informatie op de site van het motorplatform wordt aandacht gevraagd voor de zichtbaarheid van motoren op de weg. Motorfietsen wegen veel minder dan auto’s, maar hebben wel krachtige motoren, waardoor ze over het algemeen veel sneller accelereren dan auto’s. Een motorrijder kan dus, zonder dat hij te snel rijdt, eerder bij een automobilist zijn dan deze verwacht.

De meest voorkomende oorzaak van aanrijdingen tussen auto’s en motoren is daarom dat afslaande automobilisten de motorrijder over het hoofd zien. Jaarlijks verongelukken ongeveer 80 motorrijders, waarvan de helft als gevolg van zulke aanrijdingen.

Motortoerclubs, motorrijscholen en motordealerbedrijven gaan met foldermateriaal en posters automobilisten en motorrijders extra voorlichting geven om aanrijdingen tussen motoren en auto’s te voorkomen.

Zo kunnen automobilisten goed en regelmatig in binnen- en buitenspiegels kijken om een achteropkomende motorrijder tijdig te zien. Motorrijders kunnen zichzelf beter zichtbaar maken door bijvoorbeeld dimlicht te voeren en een helm en motorkleding met reflecterend materiaal te dragen.
Categorie:
Tag(s):