vrijdag, 13. april 2007 - 9:20

Na twee jaar vernielingen vandalisten opgepakt

Dokkum

De politie heeft een onderzoek naar diverse vernielingen van ruiten en containerbranden, een brand in het materiaalhok van een kaatsvereniging, een inbraak in het busstation en een aantal fietsendiefstallen afgerond. Al langere tijd veroorzaken jongeren overlast in de wijk It Fugellân. Bij de gemeente Dongeradeel en de politie is door bewoners, de wijkvereniging en ondernemers veelvuldig geklaagd. Ook werd er diverse keren aangifte gedaan van brandstichting en vernieling. Omdat vermoed werd dat deze jongeren zich aan meer strafbare feiten hadden schuldig gemaakt, is een vervolgonderzoek door onder andere de buurtagent ingesteld.

Het onderzoek naar de overlast door jongeren kwam in een stroomversnelling door een vernieling met een trekker van een muur van een supermarkt aan Houtduif op zaterdag 13 januari. Hierbij werd een 17-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. Tijdens het vervolg onderzoek, waarbij de buurtagent een belangrijk rol speelde, werden tien verdachten aangehouden. Van de tien jongeren waren negen minderjarig, slechts één meerderjarig.

In totaal bekenden de jongeren na verhoor diverse vernielingen van ruiten en containerbranden, een brand in het materiaalhok van een kaatsvereniging aan de Harddraversdijk op maandagavond 25 december 2006, een inbraak in het busstation in augustus 2005 en een aantal fietsendiefstallen. De strafbare feiten werden in diverse samenstelling gepleegd. Na verhoor en proces-verbaal mochten alle verdachten het politiebureau verlaten, dit in afwachting van eventuele verdere strafvervolging door het openbaar ministerie. De politie verwacht dat de overlast van de jongeren in de wijk It Fugellân een halt is toegeroepen.
Provincie:
Tag(s):