maandag, 7. mei 2007 - 13:28

Naarder reddingsboten varen 68 keer uit in 2006

Naarden

De reddingsboten uit Naarden zijn vorig jaar 68 keer uitgevaren. Het merendeel van de hulpverleningen heeft betrekking op recreatievaart welke of door vastlopen op een zandbank of door materiaal- en/of motorstoring de hulp van een reddingsboot uit Naarden heeft ingeroepen. In vijf gevallen hebben de bemanningsleden van de reddingsboot te maken gekregen met slachtoffers waar, door snel en professioneel optreden van de reddingsbrigade, ernstiger letsel is voorkomen. Dit heeft de reddingsbrigade Naarden bekendgemaakt.

De reddingsbrigade Naarden is een professionele hulpverleningsorganisatie. Haar doel is het bestrijden van de verdrinkingsdood. De reddingsbrigade beschikt over twee reddingsboten waarmee hulp wordt verleend op het Gooi-, IJ,- en Markermeer. Het reddingswerk wordt uitgevoerd door een tiental vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn goed opgeleid en trainen regelmatig. De vrijwillige redders zijn in 2006 maarliefst 491 uur in touw geweest om watersporters in nood te helpen. De meeste alarmeringen komen ’s-avonds binnen tussen 19.00 en 20.00 uur en de gemiddelde uitruktijd van de reddingsboten bedraagt 9 minuten.

In 2006 werd 31 keer hulp verleent aan zeilboten, 21 keer aan motorboten en 9 keer aan catamarans. De hulp die werd geboden betreft in het merendeel, 46 keer, het vlottrekken van gestrande boten en het bieden van hulp bij motorstoring. In zeven gevallen was er een medische indicatie en er zijn in 2006 14 overige hulpverleningen uitgevoerd. Helaas zijn de reddingsboten in 2006 maarliefst acht keer uitgevaren voor loos alarm. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan de signalisatie van rode vuurpijlen terwijl er niemand gevonden werd die daadwerkelijk in nood was.

Helaas is afgelopen jaar één waterspoter overleden als gevolg van overboord slaan. Op dinsdag 8 augustus kwam er een melding binnen dat er een man overboord geslagen is. Er werd een grootscheepse zoekactie op touw gezet. Reddingsbrigades, politie en brandweer zochten vergeefs naar de man. Het lichaam van de man is later door dreggen geborgen.

De reddingsbrigade Naarden werkt nauw samen met de reddingsbrigades uit Huizen en Blaricum en de KNRM-stations Huizen en Marken. Het komt dan ook regelmatig voor dat de reddingsbrigades en KNRM gezamenlijk een hulpverlening uitvoeren. Daarnaast wordt er samen gewerkt met de brandweer Naarden en de regio brandweer. Regelmatig wordt er samen geoefend om de samenwerking te optimaliseren en om de vaardigheden op peil te houden.

In de eerste maanden van 2007 moesten de Naarder reddingsboten vaker dan normaal voor de tijd van het jaar uitvaren om watersporters in nood te helpen. Het zomerse weer van de afgelopen weken zorgde voor veel drukte op het Gooi- en IJmeer. In de eerste week van de mei vakantie (laatste weekeinde van april tot en met zondag 6 mei) zijn de reddingsboten maarliefst 8 keer uitgevaren.

Op de website van de Reddingsbrigade Naarden vindt u meer informatie over haar activiteiten en kunt u de hulpverleningverslagen van de Naarder redders lezen. Op deze website kunt u ook tips lezen welke kunnen bijdragen aan een veiligere vaart.
Provincie:
Tag(s):