zondag, 2. december 2007 - 17:12

NAC vernedert Ajax

(Elfvoetbal) NAC heeft Ajax in de eigen Arena op een flinke vernedering getrakteerd. De Amsterdammers waren volledig machteloos en wisten zelden een kans te creëren. NAC had verreweg het beste van het spel en won verdiend met 3-1.In de 25ste minuut kwamen de gasten al op voorsprong. Lurling stuurde Amoah met een goede actie de diepte in en zag zijn teamgenoot strak voorgeven. Vertonghen verwerkte de lage bal ongelukkig achter zijn eigen doelman: 0-1.

In de tweede helft bleef NAC het beste van het spel behouden. Ajax probeerde wel, maar was niet bij machte om een goede aanval op te zetten. Te veel spelers aan Amsterdamse zijde hadden niet de vorm die nodig is om een stugge ploeg als NAC te verschalken. Suarez stond illustratief voor de onmacht bij de thuisploeg. De Chileen grossierde in balverlies en werd in de 68ste minuut door trainer Adrie Koster naar de kant gehaald.

Veel bracht dit niet teweeg voor Ajax. Een minuut na de wissel kwam NAC op 2-0. Nadat Luque vrij voor Ten Rouwelaar miste, kwamen de gasten er in de counter gevaarlijk uit. Na een slippertje van Heitinga kon Amoah alleen voor Stekelenburg opduiken. De Ghanees bleef rustig en faalde niet: 0-2.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd deed NAC alleen nog maar aan puinruimen. De gasten bleven echter moeiteloos overeind. De spelers van Ajax leken het al vroegtijdig te hebben opgegeven. De koppies gingen hangen en de Bredanaars kregen nog meer ruimtes in de tegenaanval. Dit resulteerde in de 3-0 van invaller Ahmed Ammi, die van buiten de zestien verwoestend hard uithaalde. Zijn schot belandde achter keeper Maarten Stekelenburg in de bovenhoek. De wedstrijd was beslist en de vernedering voor Ajax compleet.

In blessuretijd deed Klaas Jan Huntelaar, die zijn vijftigste doelpunt in dienst van Ajax maakte, nog wel iets terug, maar het was voor de Amsterdammers te laat om nog aanspraak te kunnen maken op een punt.

Het is voor Ajax de eerste nederlaag van het seizoen. De ploeg van trainer Adrie Koster staat nu op twee punten achterstand van koploper PSV, dat zaterdag met 1-0 te sterk was voor De Graafschap. Feyenoord staat inmiddels weer op gelijke hoogte.