donderdag, 11. januari 2007 - 21:33

'Nationale politie is doorgeslagen schaalvergroting'

Assen

De korpsbeheerder van de regiopolitie Drenthe gelooft niet in een nationale politie. Bij de startbijeenkomst van de Noordelijke Recherche Eenheid (NRE) vanochtend sprak de Asser burgemeester Dineke van As-Kleijwegt over doorgeslagen schaalvergroting. Politiezorg is naar haar overtuiging in de eerste plaats lokale zorg.

‘Ik geloof niet in Nationale Politie. Ik vind het doorgeslagen schaalvergroting. Politiezorg is en blijft lokale zorg en het is altijd mensenwerk. Intensieve samenwerking met partners op lokaal niveau is essentieel. Kennen en gekend worden zijn belangrijke sleutelbegrippen. De kern van het politiewerk zit ‘m in de basiseenheden met z’n lokale wortels. De basiseenheid levert onmisbare kennis en contacten op, de wijkagent dringt als geen ander door tot in de haarvaten van de samenleving. Daar houdt feitelijk bij mij de schaal op’.

Ook criminaliteit en de opsporing daarvan heeft altijd een lokale component. Opsporing is en blijft daarom een belangrijke taak van de gebiedsgebonden onderdelen in de districten en basiseenheden van de regiokorpsen. De taken van de NRE zijn vooral gericht op de zware criminaliteit. Maar ook van belang is de kruisbestuiving tussen NRE en districten en lokale eenheden. Gebundelde krachten in de NRE leiden tot meer expertise, minder kwetsbaarheden, meer slagkracht en flexibiliteit in inzet. En dus ook tot meer en beter boeven vangen. Daarvoor is de Noordelijke schaal een efficiënt en effectief organisatieniveau.’
Provincie:
Tag(s):