dinsdag, 8. mei 2007 - 15:13

Nederland en Verenigde Arabische Emiraten sluiten belastingverdrag

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en Mohammed Kalfan Kharbash, minister van Staat en Financiën van Abu Dhabi hebben op dinsdag 8 mei 2007 in Abu Dhabi een belastingverdrag getekend tussen Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dit heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) dinsdag laten weten.

Het Verdrag ter vermijding van dubbele belastingen zorgt voor duidelijke afspraken aan welk land belasting moet worden afgedragen om te voorkomen dat in beide landen dezelfde belasting wordt geïnd.
Het belastingverdrag met de VAE heeft een aantal voordelen. Allereerst geeft het Nederlandse bedrijven meer zekerheid in hun positie ten opzichte van de gevestigde autoriteiten.

De concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven wordt gelijkgetrokken met andere OESO-landen die al een belastingverdrag hebben met de VAE (Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Oostenrijk, Canada en Nieuw Zeeland). Aan de andere kant wordt het Nederlands investeringsklimaat aantrekkelijker voor investeringen uit de VAE. Ook zal het verdragennetwerk van Nederland completer worden hetgeen het Nederlandse vestigingklimaat ook ten goede zal komen.

Het verdrag bevat een bepaling over uitwisseling van inlichtingen. Deze bepaling geeft Nederland de mogelijkheid te achterhalen of Nederlandse bedrijven beschikken over bankrekeningen in de VAE en/of wat de omvang van hun activiteiten in de VAE is. De bepaling maakt het voor Nederland ook mogelijk om bij de autoriteiten in de VAE informatie op te vragen over banksaldi en/of bijvoorbeeld een tweede huis in Dubai van Nederlandse particulieren.
Categorie:
Tag(s):