maandag, 16. april 2007 - 17:17

Nederland en VS vieren 225 jaar diplomatieke betrekkingen

Den Haag

Nederland en de Verenigde Staten vieren op 19 april 225 jaar diplomatieke betrekkingen met een feestelijke bijeenkomst in de Rolzaal op het Binnenhof. Minister-president Balkenende en de Amerikaanse ambassadeur Arnall zullen daar een korte toespraak houden. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag laten weten.

De uit Nederland afkomstige Congresleden Peter Hoekstra en Chris van Hollen zullen de muzikaal omlijste bijeenkomst per video-boodschap toespreken. Daarnaast zullen Russell Shorto, auteur van “Island at the Center of the World� en dr. Barbara Oomen, verbonden aan de Roosevelt Academy in Middelburg, hun visie geven op de ruim twee eeuwen oude Nederlands-Amerikaanse betrekkingen.

Op 19 april 1792 trad John Adams aan als eerste Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Met het aanvaarden van zijn geloofsbrieven, aangeboden aan Prins Willem V, erkende Nederland de onafhankelijkheid van de VS. Deze datum wordt waarschijnlijk ook de officiële Nederlands-Amerikaanse Vriendschapsdag. Op initiatief van afgevaardigden Hoekstra en Van Hollen stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden op 12 maart jl. unaniem voor het instellen van een vriendschapsdag.
Provincie:
Tag(s):