woensdag, 12. december 2007 - 13:16

Nederlander claimt Noordpool

Amerongen

Als eerste mens ter wereld heeft de 43-jarige Harald van Reenen uit Amerongen drie maanden geleden bij de Amerikaanse Library of Congress in Washington DC. officieel de Noorpool geclaimd.

Met deze claim heeft hij een juridische basis gelegd voor het eigendom van de Noordpool en zijn onvoorstelbare bodemschatten van olie- en gasreserves die een waarde van duizenden en duizenden miljarden dollars vertegenwoordigt.

Van Reenen deelt zijn claim met onder andere landen als Rusland, Verenigde Staten, Denemarken, Canada en Noorwegen. Op dit moment is nog niemand eigenaar van de Noordpool.

Van Reenen hoopt dat zo veel mogelijk mensen zich aansluiten bij wat hij noemt The International People's Claim to the North Pole.

Burgers krijgen bij de voormalig bibliothecaris de mogelijkheid om virtueel een stukje Noordpool te kopen. Voor 15 euro is elke koper tevens claimhouder. Van Reenen zegt in een reactie ‘dat hij niet verwacht dat wij het zullen winnen van de populaire landen. Maar, we kunnen het proberen. Als het wel lukt dan zijn we allemaal schatrijk’. aldus Van Reenen tegenover BlikopNieuws.

Een commissie van de VN, The Law of the See Treaty, neemt beslissingen omtrent de Noordpool en de mogelijke exploitatie ervan. Vier van de vijf landen erkennen de autoriteit van deze VN commissie. De V.S. heeft dat nog steeds niet gedaan. Naar verwachting zal de Noordpool nog deze eeuw worden toegewezen.
Provincie:
Tag(s):