woensdag, 14. november 2007 - 9:43

Nederlanders drinken steeds minder bier

Den Haag

Nederlanders drinken steeds minder bier. Daarentegen is in Nederland wel meer bier geproduceerd. In 2006 hebben Nederlandse bierbrouwerijen bijna 2,7 miljard liter bier gebrouwen. Sinds 1996 hebben de bierbrouwers hun productie met bijna 20 procent verhoogd. Het grootste deel van dit bier is bedoeld voor de export.

Dit blijkt uit vandaag verschenen cijfers van het CBS.In 2006 werd twee derde (1,8 miljard liter) van het in Nederland gebrouwen bier geëxporteerd. Daarmee is de export in tien jaar tijd met ruim de helft toegenomen.

Nederland was in 2006, na Duitsland, de grootste bierexporteur van Europa. Nagenoeg de helft van de Nederlandse bieruitvoer was bestemd voor de Verenigde Staten. In 2006 kwam de afzet van bier op de Nederlandse markt uit op bijna 1,3 miljard liter. Dit staat dit gelijk aan ruim 95 liter bier per Nederlander van 16 jaar en ouder, oftewel ruim 1 glas bier per dag. De industrie doet er van alles aan om het tij van dalende bierconsumptie te keren. Zo is het aanbod van bier steeds gevarieerder geworden.

Daarnaast is enkele jaren geleden de thuistap met veel succes geïntroduceerd . Ondanks de gedaalde consumptie blijft bier met afstand de meest gedronken alcoholische drank van ons land. De consumptie van andere alcoholische dranken bleef in 2006 vrijwel gelijk aan het voorgaande jaar. In 2006 werd per Nederlander van 16 jaar en ouder gemiddeld 26,7 liter wijn en 1,6 liter gedistilleerd gedronken. De afgelopen tien jaar zijn buitenlandse bieren steeds populairder geworden bij de Nederlandse consument. Sinds 1996 verdubbelde de import van bier ruimschoots naar 400 miljoen liter in 2006. Hiervan komt ruim de helft uit België. Een derde van het geïmporteerde bier was afkomstig van onze oosterburen.
Categorie:
Tag(s):