woensdag, 4. april 2007 - 18:45

Nederlanders genieten van gezonde dingen

Amsterdam

Hoe gezond vinden Nederlanders zichzelf? En kunnen ze genieten van gezonde dingen? Deze en andere vragen komen terug in het onderzoek 'Kun je gezond genieten?', dat TNS NIPO onlangs heeft uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Public Health Federatie. Het onderzoek werd gedaan in het kader van de Nationale Week van de Gezondheid, die op donderdag 5 april van start gaat. Uit het onderzoek blijkt dat 84 procent van de Nederlanders vindt dat ze gezond leven. Van de Nederlanders denkt 93 procent dat genieten een positieve invloed heeft op de gezondheid.

Dingen die men doet om gezond te leven, zijn: goed slapen (65%), gevarieerd en gezond eten (65% en 59%) en zorgen voor ontspanning (64%). Ruim de helft (54%) van de Nederlanders die zeggen gezond te leven, doet aan sport of beweegt voor hun gezondheid.

Vrouwen doen meer om gezonder te leven. Ze antwoorden vaker goed te slapen voor hun gezondheid (71% versus 58% van de mannen), ze eten vaker gezonde producten (69% versus 47%) en ze letten beter op een 'goede hygiëne' (56% versus 42%).

Waarom letten Nederlanders op hun gezondheid? Drie op de vijf Nederlanders vinden dat je lekkerder in je vel zit door op je gezondheid te letten. Een kwart van de Nederlanders (24%) let op de gezondheid om zo lang mogelijk gezond te kunnen blijven. Opvallend hierbij is dat vooral de 65-plussers aangeven dat ze meer op hun gezondheid letten om zo lang mogelijk gezond te blijven. Zolang mogelijk gezond blijven is voor hen belangrijker dan lekker in hun vel zitten (35%).

In totaal is dan voor 55 procent 'gebrek aan discipline' of 'geen zin' de reden om gezonde dingen niet te doen. Voor 34 procent is 'gebrek aan tijd' de reden om het niet te doen.

Kun je genieten van gezond leven?
Is er dan ook een combinatie mogelijk van gezondheid en genieten? Ja. Bij de term gezond genieten wordt spontaan het meest gedacht aan beweging of sport (22%) en gezond eten en drinken (21%). Lekker maar toch verantwoord eten scoort tien procent. Wel lijken vrouwen meer van gezonde dingen te kunnen genieten dan mannen. Zij denken bij de term 'gezond genieten' vaker aan gezonde producten eten (28% versus 16%), veel buiten zijn (36% versus 16%) en goed slapen (45% versus 31%).

Vooral het bezig zijn in de natuur wordt door veel Nederlanders gezien als een goede combinatie van genieten en gezondheid (48%). Veertig procent van de Nederlanders ziet sport en bewegen als een manier om gezondheid en genieten met elkaar te verbinden. Eveneens vier op de tien Nederlanders (40%) zijn van mening dat gezondheid en genieten wordt gecombineerd in het contact dat ze hebben met vrienden en familie.
Categorie:
Tag(s):