donderdag, 8. februari 2007 - 8:39

Nederlanders positief over regeerakkoord

de Haag

Ondanks het feit dat drie weken voor de verkiezingen slechts vier procent de voorkeur gaf aan een coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie, is nu bijna tweederde (64%) van de volwassen Nederlanders positief over het feit dat er een coalitie van deze drie partijen komt. Een kwart (24%) staat hier negatief tegenover. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.

Driekwart (74%) van de Nederlanders heeft iets gehoord, gezien of gelezen over de inhoud van het regeerakkoord. Van deze groep is ruim driekwart (77%) tevreden over het nieuwe regeerakkoord. De Nederlanders zijn vooral positief over het feit dat de hypotheekrente ongemoeid wordt gelaten (genoemd door 22%), over de forse investeringen in het onderwijs (15%), over het plan om AOW'ers die voor hun 65ste stoppen met werken belasting te laten betalen over hun pensioen (15%).

Over het generaal pardon voor 'oude' asielzoekers (13%), over de maatregelen ten behoeve van de zorg (12%) en over de extra investeringen in het milieu (10%). Het generaal pardon is iets wat ook op ontevredenheid stuit: vijftien procent noemt dit als het een programmapunt waar men ontevreden over is.

Vertrouwen in Balkenende IV groot Ruim de helft (55%) van alle Nederlanders heeft vertrouwen in de nieuwe regering van CDA, PvdA en ChristenUnie. Aan het eind van de vorige kabinetsperiode had slechts een derde van de Nederlanders vertrouwen in het kabinet van dat moment. Ter vergelijking: halverwege 2005 had vijftien procent vertrouwen in Balkenende II, aan het eind van die regeerperiode was dat 26 procent.
Provincie:
Tag(s):