donderdag, 27. december 2007 - 10:39

Nederlanders ronduit bezorgd over Nederland

Groningen

Aan de vooravond van 2008 is de consument sceptisch over de ontwikkelingen van de economie en in de politiek, en ronduit bezorgd over wat er speelt in de Nederlandse samenleving. Het optimisme waarmee naar 2007 werd uitgekeken, is omgeslagen naar een veel minder positief gevoel over 2008. De verwachtingen voor 2008 op een rijtje.

Dat Nederland in 2008 een socialer gezicht zal krijgen, wordt slechts door dertien procent van de bevolking geloofd - vorig jaar was dat nog 25%. 54%, weer meer dan vorig jaar, denkt dat er in Nederland in 2008 meer eenzaamheid zal zijn.

Over een meer geslaagde integratie van allochtonen is men evenmin optimistisch: 20% denkt dat dit wel gaat lukken, maar 40% meent van niet. Grote twijfel is er over de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan: 59% denkt dat het daar nog gevaarlijker en geweldadiger zal worden. Ruim zestig procent denkt dat het geweld op de scholen zal toenemen. En nog maar drie procent denkt dat er iets aan de fileproblematiek gedaan kan worden. Ruim één op de vijf Nederlanders zou zelfs het liefst willen emigreren - die groep neemt in omvang door de jaren heen bepaald niet af.

Goede voornemens zijn er dit jaar weer legio, maar doorgaans wat minder ambitieus dan vorig jaar. 'Meer genieten van de eenvoudige dingen in het leven' staat met 64% op de eerste plaats, gevolgd door 'meer genieten van de natuur' (48%) en 'meer tijd aan partner/gezin besteden' (44%). 11% hoopt in 2008 minder te gaan drinken, 7% verwacht te stoppen met roken.

Meende vorig jaar nog iets meer dan de helft van de bevolking dat de Nederlandse economie (verder) zou aantrekken, voor 2008 rekent nog maar dertig procent daarop. Zeven op de tien Nederlanders verwachten voor komend jaar bovendien veel stakingen, of sluiten zoiets zeker niet uit - voor 2007 was ongeveer de helft op dit punt pessimistisch.
Provincie:
Tag(s):