woensdag, 14. februari 2007 - 10:22

Nederlandse kinderen gelukkig

Amsterdam

Veel rijke landen zijn aan hun stand verplicht zich actiever in te zetten voor het welzijn van hun kinderen. Van de 21 van de rijkste landen in de wereld scoort Nederland gemiddeld het best op het gebied van welzijn van kinderen. Als het gaat om armoede van kinderen, doet Nederland het echter minder goed. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië staan onderaan de lijst. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van het Unicef 'Een overzicht van het welzijn van kinderen in rijke landen'.

Het rapport vergelijkt het welzijn van kinderen in 21 OESO landen aan de hand van zes indicatoren: armoede, gezondheid en veiligheid, onderwijs, familie- en vriendenrelaties, (risicovol) gedrag en het eigen gevoel van welbevinden van jongeren. Nederland staat bij vier van de zes dimensies in de top drie, maar scoort aanzienlijk slechter als het gaat om armoede. Nederlandse kinderen zijn over het algemeen gelukkig maar toch leeft een deel in relatieve armoede.

De top van de lijst wordt gedomineerd door de kleinere Noord-Europese landen, respectievelijk Nederland, Zweden, Denemarken, en Finland. Er blijkt geen relatie te zijn tussen het BNP en het welzijn van kinderen. De Tsjechische Republiek bijvoorbeeld neemt een hogere plaats in op de ranglijst dan een aantal rijkere landen.
Provincie:
Tag(s):