zaterdag, 27. januari 2007 - 20:20

Nesciobrug wint Fietsvakantie Trofee 2007

Amsterdam

De Fietsvakantie Trofee 2007 is uitgereikt aan de heer Tjeerd Herrrema, wethouder voor Verkeer van Amsterdam voor de Nesciobrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. De Nesciobrug is een schitterende brug met een aansprekende naam. De ranke, maar geleidelijke op- en afritten bevorderen de fietsvriendelijkheid, aldus de jury van de Fiets en Wandelbeurs die deze prijs jaarlijks voorafgaande aan de Fiets en Wandelbeurs toekent aan een gemeente of bestuurlijke eenheid voor een in het oog springend project dat een barrière wegneemt voor recreatieve fietsers.

De Nesciobrug is de enige hangtuibrug van Nederland en werd op 9 april 2006 officieel geopend. De brug verbindt IJburg direct met het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Daarmee kwam er een veel kortere verbinding voor fietsers én voetgangers tussen het 'vaste land' van Amsterdam en het eilandenrijk IJburg.

Met 779 meter is de Nesciobrug langste fiets- en voetgangersbrug van ons land. Ze heeft de een grootste vrije overspanning van 163,50 meter, waarbij het brugdek hangt aan één hangkabel. De brug is ontworpen door WilkinsonEyre architecten uit Londen.

Ze werd vernoemd naar de prozaschrijver Nescio, die met zijn vrienden lange wandelingen maakte in de omgeving en daarover in zijn werk (1918) verhaalde. De Amsterdammers hebben intussen hun eigen naam bedacht: de palingbrug.

De Fietsvakantie Trofee is een beeldend kunstwerk dat bestaat uit een compositie van hout en keramiek.
Op de grote Fiets en Wandelbeurs, die van 3 en 4 februari in de Amsterdam-RAI plaats vindt, krijgt de Nesciobrug samen de Fietsvakantie Trofee met een ereplaats.
Provincie:
Tag(s):