woensdag, 17. januari 2007 - 14:18

Nicolaï handhaaft schorsing Sdu-stemmachines

Den Haag

Minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties handhaaft zijn besluit de Sdu-stemmachines niet in te zetten bij verkiezingen. Dat betekent dat de Sdu-machines niet kunnen worden gebruikt bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

De Sdu-machines werden geschorst omdat de machines straling afgaven die op een afstand van tientallen meters was op te vangen waardoor het stemgedrag van de kiezer kon worden gevolgd. Sdu is er niet in geslaagd om de straling te beperken tot 5 meter (gemeten vanaf de stemmachine). Dat is de mate van straling die minister Nicolaï als een aanvaardbaar restrisico heeft aangemerkt. De straling van de Nedap-machines is niet groter dan 5 meter.

Drieëntwintig gemeenten die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november met potlood en papier stemden, zullen dat ook doen bij de Provinciale Statenverkiezingen. De tien overige Sdu-gemeenten zullen net als op 22 november stemmen met vervangende Nedap-machines, als zij dat willen.
Categorie:
Tag(s):