zondag, 27. mei 2007 - 16:20

Nieuw tenue voor Vechtdal Veilig controleurs

Het tweede seizoen van de brandveiligheidcampagne ‘Vechtdal Veilig’ is weer in volle gang. Een nieuw seizoen met nieuwe kleding voor de controlerende brandweermannen. Een poloshirt met op de voorkant de afbeelding van de mascotte ‘Bertje Blus’ en op de achterkant het brandweerlogo en de tekst ‘Vechtdal Veilig’ moet de controleurs herkenbaar maken. Ook dragen ze een cap met de afbeelding van ‘Bertje Blus.’

De brandweerkorpsen van Dalfsen, Ommen en Hardenberg zijn inmiddels begonnen aan de brandveiligheidcampagne ‘Vechtdal Veilig.’ De eerste campings zijn tijdens het Hemelvaartsweekend gecontroleerd en ook in het Pinksterweekend wordt aan verschillende campings in het Vechtdal een bezoek gebracht.

Aandacht voor brandveiligheid
Uit de controles komt steeds naar voren dat de recreant die het Vechtdal bezoekt zich onvoldoende bewust is van brandveiligheid. Tijdens de controles blijkt dat het over het algemeen slecht is gesteld met gasslangen en gasdrukregelaars. Deze mogen respectievelijk 4 en 5 jaar oud zijn. Gasslangen worden poreus en dit is niet altijd aan de buitenkant te zien.

Ook de gasdrukregelaar is een belangrijk instrument. In deze regelaar zit een membraan die de druk regelt. Is het membraan kapot, dan komt in één keer de volle druk van de gasfles op het gasstel te staan met een enorme steekvlam tot gevolg. Het is daarom zaak om hier voldoende aandacht aan te schenken.

Knutselen
De controleurs zien ook regelmatig dat er wordt geknutseld met elektriciteit: “Even een kabeltje doortrekken vanuit de caravan, een kroonsteentje ertussen en dan naar de voortent of open en bloot op het gras. Hebben de kinderen in het tentje ook nog licht.� Het gebeurt niet moedwillig; veel mensen weten te weinig van de apparatuur die ze gebruiken.

De caravan wordt vaak kort voordat de vakantie begint uit de stalling gehaald en in veel gevallen wordt niet de hele caravan gecontroleerd maar wordt alleen de bandenspanning gemeten. Het is niet allemaal kommer en kwel; de controleurs komen ook recreanten tegen die alles tot in de puntjes geregeld hebben.

De recreant krijgt na de controle adviezen en een folder met nuttige tips op het gebied van brandveiligheid. Deze folder is overigens ook te downloaden via de websites van de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg.
Provincie:
Tag(s):