woensdag, 18. april 2007 - 11:47

Nieuwe arrestaties in Amsterdamse astbestzaak

Amsterdam

Rechercheurs van Bureau Milieucriminaliteit van de dienst Regionale Recherche van de politie Amsterdam-Amstelland hebben dinsdag nog eens drie verdachten aangehouden in het onderzoek naar illegale praktijken bij bouwwerkzaamheden.

De drie mannen (54, 30 en 28 jaar), werkzaam bij de verdachte bedrijven, wordt lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd. Een van hen wordt tevens verdacht van het in de lucht brengen van gevaarlijke stoffen.

Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Op 11 april heeft de politie in samenwerking met een aantal andere diensten, zoals de arbeidsinspectie, invallen gedaan in diverse woningen en in de kantoren van een Holding en een Vastgoed B.V. Behalve vier medewerkers van deze vastgoedbedrijven zijn ook twee ambtenaren van de afdelingen Bouw- en Woningtoezicht van twee stadsdelen, aangehouden.

De vastgoedbedrijven worden verdacht zich als een criminele organisatie te gedragen. Zij hebben zich in de afgelopen jaren bezig gehouden met het splitsen van appartementen van ten minste tweehonderd panden in Amsterdam. Het onderzoek richtte zich op het stelselmatig ontduiken c.q. misbruik van de regelgeving rond sloop- en bouwvergunningen. Hierbij werd ondersteuning verleend door enkele ambtenaren.

De organisatie wordt ervan verdacht stelselmatig opzettelijk te hebben verzuimd om bij bouwwerkzaamheden vrijgekomen asbest op de wettelijk voorgeschreven wijze te verwijderen. Daardoor is de volksgezondheid ernstig in gevaar gebracht. Het Regionale Milieuteam van de Dienst Regionale Recherche van de politie Amsterdam-Amstelland is vorige week gestart met een Bel Misdaad Anoniem campagne rond het illegaal vervoer van vervuilde grond en stoffen zoals asbest. Deze actie richt zich met name op de chauffeurs, die niet worden gezien als verdachte, maar als potentiële slachtoffers van deze praktijken.
Provincie:
Tag(s):