vrijdag, 2. maart 2007 - 23:41

Nieuwe proefboringen naar mijnwater

Heerlen

Voor het Mijnwaterproject in Zuid-Limburg zullen dit jaar drie nieuwe proefboringen plaatsvinden. In Heerlen zal in de tuin van het ABP, op de Terhoevenderweg en bij de IKEA een drietal proefboringen plaatsvinden naar mijnwater. Bij de boring op het parkeerterrein bij de IKEA en in de ABP tuin zal worden geboord naar een mijngang op 250 meter diepte. In de middenberm van de Terhoevenderweg wordt geboord naar een mijngang op 450 meter diepte, meldt de gemeente Heerlen.

Het Mijnwaterproject onderzoekt de potentie van mijnwater als schone energiebron. De betrokkenheid van ABP past bij het streven van het pensioenfonds naar duurzaam ondernemen. ABP maakt nu het hoofdkantoor alvast geschikt voor verwarming en koeling met behulp van mijnwater. Dit betekent dat er nu al een speciaal buizenstelsel in vloeren en wanden wordt aangelegd. Verwarming en koeling via dit stelsel zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.

De nu geplande boringen naar de mijngangen op 250 en 450 meter diepte vormen het vervolg op de succesvolle proefboringen van vorig jaar. Toen werden twee mijngangen op ongeveer 700 meter aangeboord. Testresultaten toonden aan dat het water op deze diepte zeer geschikt was voor het verwarmen van gebouwen. Mijnwater is op die diepte ongeveer 32 graden Celsius.

Naar aanleiding van die resultaten besloot het college van B&W om het onderzoek naar Mijnwater als nieuwe energiebron voort te zetten. De resultaten hebben bovendien gezorgd voor groeiende internationale interesse voor het Mijnwaterproject.
Provincie:
Tag(s):