dinsdag, 11. december 2007 - 10:59

Nieuwe vliegtuigen voor kustwacht

Den Helder

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft dinsdag twee nieuwe Kustwachtvliegtuigen overgedragen aan minister Van Middelkoop van Defensie. De vliegtuigen worden door het Kustwachtcentrum ingezet bij dienstverlenende en handhavende taken in het Nederlandse deel van de Noordzee. Daarnaast worden de vliegtuigen gebruikt bij het opleiden van Defensievliegers en technici.

De vliegtuigen, type De Dornier 228-212 vervangen het vliegtuig dat meer dan 15 jaar in dienst is geweest en ongeveer 15.000 vlieguren heeft gemaakt. De twee toestellen zorgen voor een verdubbeling van het aantal vlieguren, waardoor er meer (milieu)handhaving boven zee mogelijk is.

De apparatuur in de nieuwe vliegtuigen voldoet aan de modernste eisen, waardoor reddingsacties en rampen- en incidentenbestrijding beter kunnen worden ondersteund. Zo beschikken beide toestellen over een infraroodcamera voor het opsporen van drenkelingen en de detectie van olie. ’s Nachts kan de identiteit van een schip worden vastgesteld met een nachtzichtcamera. Met een radar kan dag en nacht een strook van 30 km naar beide zijden van het vliegtuig afgespeurd worden naar verontreinigingen. Met behulp van een boei kunnen monsters van een verontreiniging worden genomen. Deze boei wordt vanuit het vliegtuig afgeworpen. Een afwerpbaar vlot kan gebruikt worden om drenkelingen te hulp te schieten.
Provincie:
Tag(s):