woensdag, 14. maart 2007 - 9:47

Nigeriaanse oplichters rukken op naar Friesland

Leeuwarden

De Nigeriaanse oplichterbendes zoeken hun toevlucht tot provinciesteden als Leeuwarden. Zij ontfutselen hun slachtoffers grote geldbedragen met e-mails over loterijen en erfenissen. Sinds 2004 pakt de politie in de Randstad de oplichters stevig aan.

De oplichters sturen wereldwijd duizenden mails, waarin zij de ontvangers erfenissen of lottowinsten van vele miljoenen toezeggen. De ontvangers moeten eerst wel duizenden euro's overmaken om de transactie- of notariskosten te vergoeden. Dit verdwijnt in de zakken van de oplichters en de gouden bergen worden nooit uitbetaald.

In januari kreeg een Italiaanse jongen bericht dat hij de lotto had gewonnen. Om zijn prijs in ontvangst te kunnen nemen, moest hij contact opnemen met een Leeuwarder advocatenkantoor. Dit bleek niet te bestaan.

In 2006 zijn bijna 60 Friezen het slachtoffer van deze vorm van oplichting geworden. De schade varieert van €800 tot meer dan €300.000 per persoon. De Friese politie laat weten geen prioriteit te geven aan deze oplichtingpraktijken.
Provincie:
Tag(s):