dinsdag, 30. januari 2007 - 11:20

Nigerianen aangehouden voor oplichting

Rotterdam

De Bovenregionale Recherche heeft in een onderzoek naar oplichting de afgelopen weken negen verdachten aangehouden in Badhoevedorp, Amsterdam en Rotterdam. In het onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse netwerken zijn sinds oktober 2006 inmiddels 31 verdachten aangehouden. De verdachten benaderen de slachtoffers via e-mail en vertellen dat ze een groot geldbedrag kunnen krijgen, bijvoorbeeld vanwege een erfenis, loterij of een investering.

De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, hebben al een groot geldbedrag aan de oplichters betaald, variërend van 8500 euro tot 2,5 ton.

Woensdag 24 januari zijn 3 mannen in de omgeving van een hotel in Badhoevedorp en 4 mannen in een woning in Amsterdam aangehouden. De mannen, in leeftijd variërend van 23 tot en met 45 jaar, zijn allemaal Nigerianen, waarvan een aantal illegaal in Nederland verblijft. Bij de aanhoudingen en de doorzoekingen zijn koffers met vals geld, documenten en lijsten met slachtoffers aangetroffen. Ook zijn 6 computers gevonden waarvan op sommige programmatuur draaide die duizenden e-mailadressen genereerden voor het verzenden van e-mails (spam). Enkele tienduizenden euro's die de verdachten in hun bezit hadden, zijn in beslag genomen.

In de week van 15 januari t/m 19 januari zijn in Rotterdam twee mensen aangehouden, een 38-jarige man uit Nederland en een 28-jarige man uit Nigeria. De mannen worden ervan verdacht een 64-jarige Italiaanse man te hebben opgelicht. De verdachten benaderden de man via e-mail. Ze vertelden hem dat hij een groot geldbedrag kon krijgen, 4,5 miljoen dollar, om te investeren in vastgoed. Om voor dit geld in aanmerking te komen, moest hij eerst zelf een groot geldbedrag betalen en naar Nederland afreizen om een koffer met geld in ontvangst te nemen. In totaal heeft het slachtoffer 20.255 euro betaald. Hij kreeg echter geen koffer met geld. De man heeft aangifte gedaan waarna een onderzoek werd opgestart en de verdachten konden worden aangehouden. Eén van de verdachten verklaarde op dezelfde manier eerder een ander persoon te hebben opgelicht. De verdachten zitten vast.

Bij doorzoeking van een loods in Rotterdam-Schiedam waar de verdachten het slachtoffer een koffer met vals geld lieten zien, vond de recherche twee koffers en een tas met valse dollarbiljetten die een geschatte waarde van 10 miljoen dollar moesten vertegenwoordigen. Ook zijn daar twee koffers gevonden waarvan de inhoud moest lijken op goudstof. Er zijn aanwijzingen dat er veel meer slachtoffers zijn en de Recherche sluit niet uit dat er nog meer verdachten worden aangehouden.
Provincie:
Tag(s):