zaterdag, 5. mei 2007 - 14:27

Nijmeegse jongeren vertrokken naar Masaya

In alle vroegte vertrokken zaterdagochtend tien jongeren vanuit Nijmegen naar Masaya. Ze gaan twee weken stage lopen in de Nicaraguaanse zusterstad van Nijmegen. De tien deelnemers zijn kort voor hun vertrek enigszins gespannen, maar ze hebben er tegelijkertijd veel zin in.

De voorbereidingen voor de reis zijn al enkele weken aan de gang. De scholieren volgden een spoedcursus Spaans, kregen te horen wat het weer is in Masaya (38 graden) en leerden de hoogte- en dieptepunten van de geschiedenis en de economie van het land. Drie van de tien volgden een speciale training om de reis professioneel vast te kunnen leggen op video. Ook bereidde de groep zich voor op het maken van een theatervoorstelling over burgerschap waarin de ervaringen in Masaya verwerkt zullen worden.

De tien jongeren logeren bij leeftijdgenoten in Masaya. Om hen te kunnen vertellen hoe Nijmegen er uitziet verzamelden ze spullen en foto’s. Op deze manier kunnen ze de situatie in Nederland en Nicaragua goed met elkaar vergelijken. Om het thuisfront en andere geïnteresseerden te informeren over hun belevenissen in Nicaragua houden de jongeren dagelijks een weblog bij op http://xploremasaya.ssnm.nl/. De eerste berichten zijn daar inmiddels geplaatst. Die gaan bijvoorbeeld over de fondswervingsactie op koninginnedag.

De tien deelnemende jongeren zijn tussen de 15 en 20 jaar en zijn allemaal scholieren van Helicon Opleidingen en het Kandinsky College in Nijmegen. Het uitwisselingsproject wordt begeleid door medewerkers van de Stichting Stedenband Nijmegen-Masaya (SSNM) en door de Nijmeegse onderneemster Andrea Meilink, die veel ervaring heeft met creatieve projecten voor jongeren. De financiering komt voor rekening van de gemeente Nijmegen en het Xplore-programma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Provincie:
Tag(s):