woensdag, 30. mei 2007 - 9:02

Nijmeegse ouderen reizen gratis met de bus

Nijmegen

Nijmegenaren van 65 jaar en ouder kunnen vanaf 1 juni tijdens de daluren gratis met de Nijmeegse stadsbussen reizen. De gemeente wil op die manier ouderen de mogelijkheid bieden actiever deel te nemen aan het sociale leven en het autogebruik terugdringen.

Wethouder Jan van der Meer overhandigt op 1 juni om 10.00 uur symbolisch de eerste pas voor gratis reizen aan een bewoner van woonzorgcentrum Sonnehaert in het Waterkwartier. Daarna neemt hij een groepje bewoners mee met de bus voor een ritje naar de Nijmeegse binnenstad. Van der Meer is naast wethouder Mobiliteit ook wijkwethouder van Oud en Nieuw West. Bij één van zijn wijkbezoeken gaven enkele bewoners van Sonnehaert aan graag eens met de bus naar de Blokker te willen. Deze wens wordt dus op 1 juni a.s. vervuld.

Gratis openbaar vervoer voor Nijmeegse ouderen is een experiment dat opgezet is en betaald wordt door de gemeente Nijmegen en het ministerie van Verkeer en Waterstaat, in samenwerking met de Stadsregio Arnhem Nijmegen en Novio. De proef loopt van 1 juni tot en met 31 december 2007. Zo’n 21.000 Nijmeegse ouderen ontvingen onlangs een brief met pasje van de gemeente. Het gratis vervoerbewijs is geldig op alle werkdagen vanaf 9 uur en in het weekend de hele dag. Alleen in de week van de Vierdaagse (van 14 tot en met 20 juli) is de pas niet geldig.

Ouderen kunnen gratis mee met de stadslijnen 1 tot en met 10. De reis is gratis op de hele lijn, dus ook als mensen reizen naar een eindpunt buiten Nijmegen. Reizigers naar de Waalsprong kunnen ook gebruik maken van de lijnen 25, 31 en 32. Op deze lijnen is de reis gratis tot en met Oosterhout en Visveld; als mensen verder willen reizen, betalen ze vanaf dit punt.

De gemeente, Novio en het ministerie gaan de uitkomsten van de proef onderzoeken. Een deel van de houders van de gratis pas wordt in de loop van het jaar benaderd voor deelname aan het onderzoek.
Provincie:
Tag(s):