vrijdag, 20. april 2007 - 6:10

Nostalgisch kampeerweekend in het Openluchtmuseum

Arnhem

In het weekend van 28 en 29 april herleeft in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de sfeer van de camping in de jaren ’60. Nederlanders trekken erop uit met de caravan.Knus aan de sherry in je ‘Mostard Yvonne’, lekker naar het water met je ‘Wa-Wa’ of zomaar wat scharrelen rond je ‘Kip Kuiken’. Anderen kamperen in de tent. Samen zingen rond het kampvuur, met z’n allen naar de bingo en…met de closetrol onder de arm naar het koude washok.

Het Nederlands Openluchtmuseum voegt hiermee een uniek evenement toe aan het jaarthema “VRIJ als vroeger�. In het museumpark wordt breed aandacht besteed aan het fenomeen vrije tijd en hoe wij dat in Nederland de afgelopen eeuw hebben beleefd. Sinds de opening van het jaarthema op 1 april bezochten al ruim dertigduizend mensen - van jong tot oud - het museum.

Halverwege de vorige eeuw kregen we steeds meer vrije tijd. In 1961 werd de zaterdag een verplichte vrije dag en in 1966 kreeg eindelijk iedere Nederlander recht op vakantie met behoud van loon. De schaarse vakantie brachten we door op de camping in eigen land, of zoals cabaretier Fons Janssen het zo mooi omschreef: “het hele jaar kromliggen om 2 weken krom te liggen�.

In het weekend van 28 en 29 april staat de grote weide in het Openluchtmuseum vol met authentieke caravans en tenten uit de jaren ‘60. Bezoekers gaan terug in de tijd naar een kampeerterrein zo’n halve eeuw geleden. Gestimuleerd door de geur van luchtbedden en petroleumstellen, gitaarmuziek bij het kampvuur en spelletjes als jeu de boule, croquet en badminton, komen kleurrijke herinneringen boven aan die onvergetelijke vakanties op de camping… weer of geen weer.

Het hele weekend zijn er leuke activiteiten voor kinderen én volwassenen. We beginnen de dag (zaterdag en zondag) om 10.30 uur met ochtendgymnastiek, straatartiesten worstelen met de stokken van hun bungalowtent en natuurlijk ontbreekt de bingo niet.

Familietrio De Tivolies presenteert ‘De Tivolies gaan Picknicken’ over authentiek bermtoerisme in de jaren ’50. Met een volle picknickmand, kleed en klapstoeltjes trekken zij erop uit in hun Peugeot…Bestemming? De vrije natuur! Met een beker oploskoffie in de hand beleven zij diverse muzikale avonturen aan de rijksweg Ede-Arnhem.
Provincie:
Tag(s):