vrijdag, 30. maart 2007 - 12:59

Novo-mijnenjagers bezoeken haven van Scheveningen

Scheveningen

Drie mijnenjagers van het NAVO-vlootverband liggen komend weekend in de Scheveningse haven. Het publiek krijgt de mogelijkheid de schepen te bezichtigen. Het NAVO-eskader heeft de afgelopen maand geholpen bij een grote explosieven schoonmaakactie op de Noordzee. Ze steunden daarmee de Belgische/Nederlandse operatie Beneficial Cooperation.

Deze gezamenlijke operatie in de Noordzee loopt sinds een dodelijke explosie op een vissersschip, dat zijn netten en daarmee een bom binnenhaalde, in april 2005.

Bij de inzet worden vooral vliegtuigbommen en mijnen geruimd die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordzee zijn gedropt. Naast Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk maken ook Letland en Noorwegen deel uit van de Standing Naval Mine Countermeasures Group 1. De huidige Nederlandse bijdrage bestaat tot juli 2007 uit mijnenjager Hr. Ms. Makkum.

Naast de Hr.Ms. Makkum, liggen het Belgische schip BNS Narcis en het Letse LVNS Namejs afgemeerd in Schevenigen. De mijnenjagers zijn zaterdag 31 maart en zondag 1 april tussen 14.00 en 16.00 uur toegankelijk voor het publiek.
Provincie:
Tag(s):