woensdag, 31. januari 2007 - 16:42

Nuon en Essent gaan fuseren

Amsterdam

De energiebedrijven Nuon en Essent gaan fuseren. Woensdagavond zijn de partijen het in grote lijnen eens geworden en zijn de gesprekken in een afrondende fase. Dit meldt het NOS journaal.

Gezamenlijk zijn de energiemaatschappijen goed voor meer dan 4 miljoen klanten. De nieuwe firma gaat heten ‘Nusent’ en zal in Amsterdam, waar Nuon nu gehuisvest zit, haar ‘nieuwe’ onderkomen vinden.

Volgens nog onbevestigde berichten zal Essent-topman Michiel Boersma eerste bestuursvoorzitter worden van het nieuwe bedrijf. Om de fusie door te kunnen laten gaan zal het bedrijf klanten moeten afstoten. Doen zij dat niet dan zijn ze te groot en zal de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geen goedkeuring geven voor de fusie. Volgens de bedrijven is een fusie hard nodig om samen sterk te staan op een geliberaliseerde Europese markt.

CNV Publieke Zaak maakt zich ernstig zorgen voor de werkgelegenheid in het Noorden van Nederland bij een fusie tussen Essent en NUON. In deze regio overlappen de bedrijven Essent en NUON elkaar. Voor het Noorden zal, naar het zich laat aanzien, extra werkgelegenheidsafspraken gemaakt moeten worden. CNV Publieke Zaak gaat zich daarvoor inzetten. Bestuurder Theo Quist: “In het verleden werden allerlei ouderenregelingen met succes ingezet. Door veranderende wetgeving zijn dat soort maatregelen niet meer mogelijk en zal er meer ingezet moet worden op her- en omscholing en bemiddeling naar werk buiten het nieuwe bedrijf. CNV Publieke Zaak zal eisen dat er geen gedwongen werkloosheid gaat ontstaan door de fusie.�

Europa
CNV Publieke Zaak verwacht dat het niet bij deze aangekondigde fusie zal blijven, maar dat er binnen afzienbare tijd gezocht gaat worden naar een buitenlandse partner. Dit vanwege de concurrentie in Europa.

Donderdag zullen de bedrijven verdere stapen bekendmaken.
Categorie:
Tag(s):