woensdag, 13. juni 2007 - 17:43

Okura Hotel eerste veilige vluchthaven in Amsterdam

Amsterdam

Het Okura Hotel in Amsterdam-Zuid mag zich sinds maandag 11 juni het eerste OK-punt in de regio noemen. Medewerkers hebben een cursus gevolgd waarmee ze omwonenden die zich onveilig voelen goed kunnen opvangen. Wie in nood zit en een veilige haven zoekt kan voortaan terecht bij het hotel.

Met veel trots onthulde de oprichtster van de Stichting Meld Geweld, Jacqueline de Jong, maandag het eerste Amsterdams OK-bord. Dit deed ze in bijzijn van onder andere directeur Van Aelst van het Okura hotel en commissaris Hans Schönfeld van de korpsleiding van de politie Amsterdam-Amstelland.

De laatste prees het project, omdat het gericht is op buurtveiligheid en sociale betrokkenheid. Precies waar het korps ook mee bezig is. 'De politie legt de afgelopen jaren steeds meer de nadruk op gebiedsgebonden werken binnen wijken en buurten op het lokale bestuur. Deze gebiedsgebonden oriëntatie is sinds enige tijd uitgebreid naar gemeenschappen zoals het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Deze communities, maar ook burgers worden steeds meer betrokken bij de veiligheid in hun buurt', aldus Schönfeld, die veel van dit soort initiatieven verwacht.

Grote prijs van Amsterdam
De gedachte om bepaalde, veilige plekken te creëren waar buurtbewoners altijd terecht kunnen komt van de winnares van "De grote prijs van Amsterdam" waarbij een aantal jaren geleden aan de burgers werd gevraagd om mee denken over het vergroten van de veiligheid in de regio Amsterdam-Amstelland. De winnares kwam met het initiatief om veilige havens te bieden bij burgers thuis. Nadat een onderzoek is ingesteld bleek dit niet haalbaar en bleek dat er in Rotterdam een soortgelijk initiatief was ontstaan maar dan bij diverse ondernemingen.

Meer OK-punten
In samenwerking met Stichting Meld Geweld worden er hierna in elk geval ook OK-punten geopend in de Lizzy Ansinghbuurt, de Overtoomse Veldbuurt en de Hercules Seghersbuurt. Horecaondernemingen, winkels of andere bedrijven kunnen zich aanmelden om OK-punt te worden. Burgers die slachtoffer en/of getuige zijn geweest van zinloos geweld of een onveiligheidsgevoel in hun buurt hebben kunnen hier terecht.

Tenminste één medewerker van de onderneming is in het bezit van een OK-diploma en luistert naar het verhaal en biedt de gewenste hulp. De punten zijn te herkennen aan het OK-keurmerk die voor op de gevel zichtbaar is
Provincie:
Tag(s):