maandag, 7. mei 2007 - 16:12

Olympia's tour voert door Haarlemmermeer

Haarlemmermeer

De oudste wielerronde van Nederland, Olympia's tour zal dit jaar door de Haarlemmermeer gaan. Het gemeentebestuur is trots dat de wielerronde dit dit jaar voor de 55e keer verreden wordt de gemeente aandoet. De ronde is op 14 en 15 mei.

Maandag 14 mei eindigt de tweede etappe op de Kruisweg, ter hoogte van De Beurs in Hoofddorp. De ongeveer 150 coureurs passeren de finish na een omloop; drie rondjes door Hoofddorp. Tegen het eind van middag wordt de winnaar van de 193 kilometer lange etappe Gendringen-Hoofddorp gehuldigd.

Een dag later, dinsdag 15 mei, is Hoofddorp startplaats voor de derde etappe naar Heerhugowaard, een rit van 147 kilometer, waarvoor rond 13.00 uur het startschot wordt gegeven.

De eerste editie van Olympia's Tour werd verreden in 1909. met Chris Kalkman als winnaar. Bekende winnaars van latere edities zijn Henk Nijdam (1962), Cees Priem (1971), Fedor den Hertog (1973) en Leo van Vliet (1976). Servais Knaven won Olympia's Tour in 1992 en 1993. Stef Clement verbond zijn naam aan de editie van 2005, Thomas Dekker aan die van 2004 en Joop Posthuma was de nummer één van 2003. Tom Veelen eindigde in 2006 bovenaan in het eindklassement.

De kans dat hij zijn titel komt verdedigen, is groot want zijn ploeg Rabobank Continental Team heeft zich aangemeld voor de komende Olympia's Tour. Hetzelfde geldt voor Jacob Rasmussen van het team GLS uit Denemarken.

Olympia's Tour kent ook in 2007 een sterk deelnemersveld met bekende ploegen uit binnen- en buitenland. Er worden veel specialisten op het gebied van tijdrijden en de sprint verwacht. De proloog (8,4 kilometer) is op zaterdag 12 mei en wordt verreden in Varsseveld. Zondag 20 mei is de negende en laatste etappe met de start en finish in het Limburgse Buchten.

Met Haarlemmermeer als etappeplaats kan de gemeente zich uitstekend profileren en maakt zij ook haar ambities op het gebied van sport en topsport waar, verklaart wethouder Michel Bezuijen zijn enthousiasme.

Met hulp van omwonenden moet het mogelijk zijn om het evenement een fraaie plek in de historie van Haarlemmermeer als sportgemeente te geven. Dat kan zeker als de Haarlemmermeerders massaal komen kijken naar de coureurs.
Provincie:
Tag(s):