vrijdag, 14. december 2007 - 16:58

'Omgaan met geld moet schoolvak worden'

Amsterdam

Kinderen moet meer verantwoordelijkheidsgevoel worden bijgebracht met betrekking tot hun uitgaven. "Een taak voor ouders én school," is de mening van bijna alle Nederlanders (85 procent). Een meerderheid van de ouders vindt dat omgaan met geld op school moet worden geleerd. Bovendien zouden ze graag zien dat de geldlessen al op jonge leeftijd van start gaan: een op de zeven Nederlandse ouders is namelijk bang dat hun kinderen later niet bewust met geld zullen omgaan. Dit blijkt uit onderzoek van InterBank onder 612 Nederlanders.

Driekwart van de ouders is bezorgd dat wanneer kinderen vroeg schulden hebben, ze later ook geldproblemen houden. Een meerderheid van de Nederlanders geeft de huidige consumptiemaatschappij hiervan de schuld (58 procent). Een op de zeven Nederlandse ouders is zelfs van mening dat hun kinderen altijd alles willen hebben, alleen het duurste is goed genoeg voor hen.

Ruim een op de drie ouders is zelf door schade en schande wijzer geworden wat geldzaken betreft. Daar willen ze hun kinderen voor behoeden. "Door erover te praten en uitleg te krijgen, leren kinderen om te gaan met geld," aldus 63 procent van de ouders. Zelf leveren ze een bijdrage door kinderen een eigen spaarpot of -rekening te laten beheren (73 procent), zakgeld te geven (56 procent) en door goed gedrag of een goede prestatie te belonen (33 procent). Maar het merendeel van de ouders vindt dat leren omgaan met geld ook buiten het gezin hoort plaats te vinden en zou graag zien dat er een schoolvak aan wordt besteed (56 procent).

Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) beaamt dat scholen kinderen moeten leren omgaan met geld. "Maar," benadrukt Gabriella Bettonville, communicatiemanager van het Nibud, "ouders zijn de eerst verantwoordelijken voor het financieel opvoeden van hun kinderen." Het Nibud pleit hierbij dat zakgeld geen loon hoort te zijn: het merendeel van de ouders vindt nog altijd dat zakgeldverhoging verdiend moet worden (57 procent).
Categorie:
Tag(s):