dinsdag, 27. maart 2007 - 16:11

Omvangrijk recherche-onderzoek rond gewapende overvallen

Het rechercheonderzoek rond diverse gewapende overvallen -gepleegd eind 2005 en begin 2006 in Nijmegen en omgeving- zit in een afrondende fase. Het onderzoek dat zich aanvankelijk richtte op de overval zaterdagavond 14 januari 2006 op bioscoop Cine Twins in Malden, is inmiddels uitgebreid naar nog vijf andere gewapende overvallen, waaronder één poging.

De twee verdachten, van 36 en 49 jaar uit Nijmegen, die dinsdag 20 februari dit jaar werden aangehouden, zitten nog steeds vast. De raadkamer van de rechtbank heeft begin maart hun gevangenhouding bevolen.

De twee Nijmegenaren, die werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval op bioscoop Cine Twins, worden er ook van verdacht bij de vijf andere zaken betrokken te zijn geweest. Het betreft twee gewapende overvallen op supermarkt Lidl aan de Hatertseweg, een Chinees restaurant aan de Molenweg en een gewelddadige ‘carjacking’ op de Wolfkuilseweg in Nijmegen. Een poging om de Spar in het centrum van Molenhoek te overvallen mislukte.

De eerste overval op de Lidl vond plaats op maandagavond 21 november 2005, de tweede op zaterdagavond 10 december 2005. In beide gevallen werd onder bedreiging van een vuurwapen een geldbedrag buitgemaakt. Ditzelfde gold voor een gewapende overval op een Chinees restaurant op vrijdagavond 9 december dat jaar.

Een poging om de Spar in Molenhoek (Limburg-Noord) te overvallen op vrijdagavond 30 december 2005 mislukte. Vervolgens probeerde een van de overvallers de handtas van een van de medewerksters te pakken. Ook dit lukte niet. Getuigen zijn nog achter deze dader aangegaan, maar werden toen met een vuurwapen bedreigd. De daders wisten vervolgens te ontkomen.

Op 27 december 2005 werd op de Wolfskuilseweg op gewelddadige wijze een echtpaar in hun auto overvallen. Toen zij die avond voor een verkeerslicht stonden, sprong er een onbekende man in de auto die hen met een vuurwapen bedreigde. Zij moesten hun portemonnee, pinpas alsmede de code afgeven. Met de pas werd tevergeefs geprobeerd geld te pinnen bij een automaat.

Ook bij de overval op de bioscoop in Malden werd een medewerkster met een vuurwapen bedreigd. Na een geldbedrag buit gemaakt te hebben, gingen de daders er in een auto vandoor. Deze auto, die van diefstal afkomstig bleek, is nog diezelfde avond teruggevonden op de Broekkant in Malden en is op sporen onderzocht.

Er zijn in de loop van het onderzoek meer mensen als verdachte gehoord. Onlangs vonden er op verschillende locaties in Nijmegen doorzoekingen plaats. Daarbij werden diverse voorwerpen voor verder onderzoek in beslag genomen.

Het onderzoek waarin de districtsrecherches van Nijmegen en Tweestromenland hebben samengewerkt, is bijna afgerond. Het dossier wordt opgemaakt en verzonden aan het Openbaar Ministerie.
Provincie:
Tag(s):