vrijdag, 9. november 2007 - 16:28

Onderzoek dierengroothandel afgerond: geen oorzaak gevonden

Hoogeveen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het onderzoek naar de gezondheidsklachten rond de dierengroothandel in Hoogeveen afgerond. Er is geen reden dit voort te zetten omdat het onduidelijk is naar welke stof te zoeken.

Volgens het RIVM zijn de gezondheidsklachten van de 25 mensen die maandagnacht zijn opgenomen in het UMCG niet het gevolg van een infectie of een besmetting met een bacterie, virus of een micro-organisme. Er werd in de pers eerder deze week melding gemaakt van de stof nitro-aniline. Er is aangetoond dat deze chemische stof niet de oorzaak is geweest.

Ook zijn er tot nu toe geen andere chemische stoffen gevonden die kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Feit blijft dat een aantal mensen last heeft gehad van acute klachten. De meeste van die klachten zijn snel verdwenen. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) verwacht niet dat de klachten terugkomen, niet op de korte termijn en niet op lange termijn. Ook gaat de GGD ervan uit dat later geen andere gezondheidsproblemen optreden.

De eigenaar van Annen Animal Centre heeft gisteravond het kaaimannenverblijf opgeruimd en geïnventariseerd hoeveel dieren de afgelopen dagen zijn gestorven. De dieren hebben de afgelopen dagen na het incident veel te verduren gehad. Enkele honderden vogels, konijnen, hamsters en andere knaagdieren hebben het niet overleefd. In totaal waren ongeveer zevenduizend dieren in het bedrijf. De verwachting is dat een groot aantal hiervan alsnog sterft, omdat ze er te slecht aan toe zijn. Een dierenarts heeft maandag geconstateerd dat veel dieren ziek waren. Hij zal op een aantal beesten sectie verrichten.

De Hoogeveense brandweer verzorgde sinds dinsdagmiddag de dieren op aanwijzingen van de eigenaar.
Provincie:
Tag(s):