vrijdag, 2. maart 2007 - 18:49

Onderzoek kwetsend filmpje van 'Hitlergroet' afgerond

Aalten

De politie heeft het onderzoek naar een filmpje, waarin ondermeer de Hitlergroet wordt gebracht in een lokaal van een Aaltense scholen-gemeenschap afgerond. Er zijn meerdere minderjarige jongelui verhoord en tegen de maker en verspreider van het filmpje wordt proces-verbaal opgemaakt.

Afgelopen twee dagen heeft de Aaltense politie met hulp van de directie van het Christelijk College Schaersvoorde in Aalten alles in het werk gesteld om duidelijkheid te krijgen over een op internet circulerend filmpje. Hierin brachten zo bleek, voormalige leerlingen van deze scholengemeenschap, in een klas ondermeer de Hitlergroet.

De beelden hebben voor de nodige consternatie gezorgd. De school werd ernstig gedupeerd door de beelden en mensen, zeker die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt waren gekwetst door de handelingen van de jongelui.

De politie heeft na de melding dezelfde dag nog enkele jongeren verhoord en woensdag is de maker van het filmpje opgespoord en verhoord. Hij bleek tevens verantwoordelijk voor het op internet plaatsen van het filmpje. Inmiddels heeft hij het wel van de bewuste site afgehaald. Vandaag zijn nog enkele jongelui verhoord.

Gebleken is dat het filmpje in april 2006 is gemaakt op het moment dat een leerkracht de klas even had verlaten. De bewuste jongeren zijn inmiddels van school en hadden absoluut geen racistische ideeën met hun daad. Zij hebben de gevolgen van hun handelen niet overzien.

In overleg met het Openbaar Ministerie in Zutphen wordt tegen de jongeman proces-verbaal opgemaakt terzake discriminatie en belediging.

Naast het strafrechtelijke karakter heeft het incident ook voor maatschappelijk onrust in Aalten gezorgd. Zelfs de burgemeester heeft vragen over het gebeurde gekregen en hij liet zich regelmatig informeren over het verloop van het politieonderzoek. Zowel bij de school, de politie als de burgemeester bestaat de behoefte om in Aalten een discussie op gang te brengen hoe men, in de breedste zin des woords, met elkaar en elkaars gevoelens dient om te gaan.
Provincie:
Tag(s):